Tuesday, 2 August 2011

ar-rahman (yang maha pemurah) :)

assalamualaikum semua :)
sempena ramadhan ni, along nak kongsi sikit surah dalam al-Quran yang along suka~



SURAH AR-RAHMAN~
surah ke 55..
ada 78 ayat..
surah yang paling banyak mengulangi ayat yang sama..

along rasa seronok je bila baca surah ni~ sekali baca,nak baca lagi taw,
surah ni ajar kita untuk bersyukur kat Pencipta kita sebab Dia lah pemberi nikmat kat kita~

banyak kelebihan surah ni, antaranya :

  • menjadikan kita sebagai hamba yang bersyukur
  • menambahkan rezeki dari jalan yang diredhai
  • menghilangkan kesusahan dalam hidup

bukan surah ni je yang ada kelebihan~ semua surah ada, al-Quran kan perfect :)
kalau nak taw terjemahan surah ni, boleh klik sini , nak dengar pun boleh :)
surah - surah lain pun ada, ok??

ok, sampai sini dulu, SELAMAT BERPUASA semua :)

note: bukan berlagak nak jadi ustazah, cuma nak kongsi~ sharing is caring kan? :D

9 comments:

  1. hehe..thanks 4 sharing..kadang2 kita sebagai manusia lupa pada maksud2 ayat2 suci nie..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. Selamat berpuasa dan salam perkenalan dari Marina

    www.marinafazli.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. MARINA - selamat berpuasa juga + salam perkenalan :))

    ReplyDelete
  4. salam ramadhan dear ;) saya follow kmo yer

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...